Yleistä

Mikä on muuttotarkastus?

Muuttotarkastus on vuokrasuhteen alussa ja lopussa tehtävä tarkastus. Sen tarkoitus on dokumentoida asunnon kunto, kun vuokralainen saa asunnon haltuunsa ja luopuu siitä.

Miksi muuttotarkastus kannattaa tehdä?

Yhteisymmärrys asunnon kunnosta on paras perustus hyvälle vuokrasuhteelle. Puutteellisesti tehty muuttotarkastus on yleisin syy riitoihin vuokranantajien ja vuokralaisten välillä.

Mitä muuttotarkastuksen laiminlyömisestä voi seurata?

Riidat asunnon kunnosta voivat johtaa vakuuden palautuksen viivästymiseen tai vakuuden pidättämiseen.

Kuka tekee muuttotarkastuksen?

Vuokranantaja ja vuokralainen yhdessä tai vuokralainen itsenäisesti. Vuokranantaja tallentaa valmiin muuttotarkastuksen puhelimeensa/tablettiinsa. Tämän jälkeen hän lähettää tallennetun tarkastuksen vuokralaiselle tai hän tekee lähettämisen vuokralaiselle suoraan ohjelmasta. Vuokranantaja voi lähettää valmiin muuttotarkastusdokumentin myös itselleen, jolloin tallennusta ei tarvita. Digitaalinen muuttotarkastusdokumentti on ladattavissa ja lähetettävissä aina PDF-muodossa.

Miten muuttotarkastus tehdään?

Muuttotarkastuksessa asunto tutkitaan huone kerrallaan. Perinteisesti puutteet ja viat on kirjattu paperiselle muuttotarkastuslomakkeelle kuvauksineen. Holdan muuttotarkastus on täysin paperiton.

Mitä etua digitaalisessa muuttotarkastuksessa on?

Digitaalinen muuttotarkastus on tarkka, koska se muistuttaa tarkastamaan joka huoneen lattiasta kattoon. Digitaaliseen muuttotarkastukseen voi liittää kuvia, kirjoittaa tekstiä ja siinä on aikaleima, joka todistaa, milloin tarkastus on tehty.

Vuokranantajalle

Mitä hyötyä muuttotarkastuksesta on?

Muuttotarkastus on omasta oikeusturvasta huolehtimista. Lisäksi muuttotarkastus on hyödyllinen tapa pysyä ajan tasalla sijoitusasunnon kunnosta, kulumisesta ja tarvittavista korjauksista.

Miten ostan muuttotarkastuksen vuokralaiselle?

Voit ostaa digitaalisen muuttotarkastuksen etusivulta. Lähetä oston yhteydessä saatu linkki vuokralaiselle, jolloin hän pääsee tekemään muuttotarkastuksen linkin kautta.

Vuokralaiselle

Mitä hyötyä muuttotarkastuksesta on?

Muuttotarkastus on omasta oikeusturvasta huolehtimista. Muuttotarkastuksen avulla voit todistaa, että jokin vika on ollut asunnossa jo ennen muuttoa. Nopeutat irtautumistasi asunnosta ja mahdollisen vakuuden saamista takaisin.

Miten tiedän, että muuttotarkastus tehty perusteellisesti?

Asunnosta kannattaa tarkastaa katto, seinät, lattia, lattialistat, ikkunat, ovet, patterit, lattialämmitys, valokytkimet, pistorasiat, valaisinpaikat ja kiinteät valaisimet. Digitaalinen muuttotarkastus ohjaa tekemään perusteellisen tarkastuksen.

Vuokranantajani ei pyytänyt muuttotarkastusta.

Jos vuokranantaja tai välittäjä ei ole pyytänyt muuttotarkastusta, vuokralaisen kannattaa ehdottaa ja tehdä sellainen itsenäisesti. Digitaalisen muuttotarkastuksen voi ostaa myös vuokralainen.

Uudisasunnot

Onko uudisasunnon muuttotarkastus sama asia kuin vuokra-asunnon muuttotarkastus?

Ei ole. Uudisasunnot tarkastetaan rakennuttajan virheiden varalta ennen kohteen valmistumista. Siinä havaitut puutteet ja virheet kirjataan tarkistuskorttiin, jonka yleensä saa rakennuttajalta.

Soveltuuko holdan muuttotarkastus myös uudisasunnon muuttotarkastukseen?

Ei sovellu. Holdan muuttotarkastus on suunnattu vuokramarkkinoille.